Лікнеп по їстівних і отруйних грибів – як відрізнити хороший гриб від поганки у формі питань-відповідей
Можна отруїтися їстівними грибами?
FAQ з грибів
1. Чи Правда, що всі губчасті (трубчасті) гриби – їстівні?
Трубчасті або губчастим в народі прийнято називати ті гриби, які відносяться до сімейства болетовых (наприклад, білий гриб, маслюк, польський тощо).
Проте науковий термін «трубчасті гриби» включає в себе ще 5 сімейств, в тому числі і різні деревні гриби, які неїстівні. Та й у самому сімействі болетовых не всі гриби їстівні. Приміром, неїстівним з-за своєї гіркоти є жовчний гриб, а представник болетовых – сатанинський гриб – і зовсім отруйний в сирому вигляді.
2. Чи Правда, що всі пластинчасті гриби – отруйні?
Звичайно ні, є багато пластинчастих грибів, які належать до їстівним. Але взагалі я не рекомендую початківцям грибникам збирати пластинчасті гриби (у тому числі й опеньки, зеленушки, сироїжки, рядовки і тим більше свинушки), оскільки майже всі пластинчасті гриби містять в собі отруйні речовини у тій чи іншій пропорції і їх потрібно правильно готувати.
Наприклад, не можна їсти сирі або недоварені опеньки, грузді – можна отруїтися. Не кажучи вже про те, що їстівні пластинчасті гриби дуже легко переплутати з неїстівними або отруйними. Приміром, сироїжку зелену, зонтичний гриб або дикоростучий печериця грибникові-початківцю легко сплутати з блідою поганкою – смертельно отруйним грибом, а опеньки й лисички – зі своїми помилковими побратимами. А у рядовки фіолетовою взагалі є двійник – неїстівний паутинник фіолетовий, який важко відрізнити від рядовки навіть досвідчений грибник.
3. Які ще гриби мають своїх отруйних двійників, а які – ні?[/do]
Губчасті гриби, такі як білий, польська і т. п. майже не мають своїх отруйних двійників. Майже – тому що все ж один отруйний двійник білого гриба в наших лісах все ж таки зустрічається, хоч і дуже рідко.
Це – сатанинський гриб і його подібний вид – боровик рожево-золотистий і боровик ле Галь. Цей вид губчастих грибів дуже отруйний в сирому вигляді, проте вважається, що при варінні він втрачає свою отруту і якщо такий гриб, що випадково потрапив у ваш кошик, то після проварювання нічого страшного з вами не станеться. Головне, побачивши сатанинський гриб, не почати його пробувати на язик, як пробують заячий гриб (або перцевий гриб), щоб за гіркоти відрізнити його від білого або польської.
Є у їстівних губчастих грибів і неїстівні двійники – жовчний гриб, гірчак і перцевий гриб. Однак неїстівний – не означає отруйний. Неїстівні ці гриби з-за сильної гіркоти, яка не зникає навіть після термічної обробки. Кілька таких грибів у кошику – і при варінні ціла каструля хороших грибів може бути безповоротно зіпсована.
Проте в малій кількості перцевий гриб може надавати стравам пікантний смак, як перець чилі. Жовчний гриб (гірчак, іноді його називають заячим грибом), боровик рожево-золотистий і сатанинський гриб ще називають хибним білим.
Жовчний гриб (гірчак) можна сплутати з білим або підберезники, а перцевий гриб – з козляком або масленком.
Як відрізнити маслюк від козляка і перцевого гриба:
Маслюки мають плівочку під капелюшком, у молодих грибів споровий шар під капелюшком повністю затягнутий цієї плівочкою, у дорослих залишки плівочки можна помітити на ніжці.
У їстівного козляка губчастий (споровий) шар під капелюшком більш світлий і з жовтуватим відтінком, а в неїстівного перцевого гриба – він червонуватий. До того ж перцевий гриб злегка рожевіє на зрізі, а козляк рожевіє лише при варінні.
Продовження статті читайте в наступному випуску FAQ по грибам, частина 2