Гриби-парасольки належать до сімейства Шампиньоновых і свою назву отримали завдяки своєму незвичайному вигляді. Недосвідченому грибникові парасольки нагадують поганку, оскільки мають «спідничку» – кільце на ніжці. Проте останнім часом гриби парасольки стають все більш популярними навіть серед початківців грибників.

Раніше я теж не збирала гриби парасольки, але прочитавши про їх унікальному смаку і легкості приготування, загорілася ідеєю навчитися їх збирати і відрізняти від отруйних грибів.

Якщо коротко, то їстівних парасольок кілька видів: найбільш часто зустрічаються в Київській області – Гриб-парасолька строкатий (Macrolepiota procera) і Гриб-зонтик червоніє (Chlorophyllum rhacodes), більш рідкісні – Гриб-парасолька соскоподібний (Macrolepiota mastoidea), парасолька Конрада (Macrolepiota konradii), парасолька витончений (Macrolepiota gracilenta), Парасолька білий (Macrolepiota excoriata). Всі вони мають незначні відмінності в зовнішньому вигляді, а парасольку червоніє відрізняється тим, що його пластинки і м’якоть ніжки набувають при натисканні (зрізі) червоний або помаранчевий колір.

Як відрізнити гриби парасольки від отруйних двійників

Особисто я віддаю перевагу збирати парасольки строкаті. Ще їх називають «гриб-парасолька великий», а в різних діалектах української мови він може називатися: пряжівка, кури, курка, печериця висока. По-перше, він мені більше подобається за смаком, а по-друге, його вже точно (з-за його розміру) не сплутаєш з отруйними лепиотами.

СПОСОБИ ПРИГОТУВАННЯ ГРИБІВ-ПАРАСОЛЬОК – НАЙКРАЩІ РЕЦЕПТИ

1. Парасольки в клярі. Це найпоширеніший рецепт приготування грибів парасольок.

  • Для того щоб приготувати смачну страву з парасольки, потрібно:
  • взяти тільки капелюшки (гриб повинен бути з білою м’якоттю, не червиві і не старий, старі гриби мають коричневий відтінок, такі краще не вживати в їжу)
  • промити в проточній воді від лісової бруду, підсолити з обох боків і трохи підсушити (дати полежати хвилин 5).
  • За цей час приготувати все для кляру: збиті яйця – в одній ємності і борошно (або панірувальні сухарі) – в інший.
  • Розігріти сковорідку з олією.
  • Можна розрізати великі капелюшки парасольок на 2 або 4 частини, а можна смажити цілком.
  • Вмочити кожен шматочок в яйце, потім в борошно (для панірування).
  • Смажити на середньому вогні до підрум’янення скоринки.

2. Підсмажити парасольки як звичайні гриби

  • Промити і порізати свіжі (не відварені) капелюшки та ніжки парасольок
  • Підсмажити цибулю до золотистого кольору
  • Змішати з нарізаними парасольками і смажити, перемішуючи, 5-10 хвилин в залежності від кількості грибів.
  • Додати пару столових ложок сметани, перемішати і тушкувати ще 2 хвилини.
  • Подавати страву з парасольок краще холодним – тоді воно буде дуже оригінальним смаком і нагадувати салат з креветок.

Якщо парасольок у вашому кошику зовсім небагато, можна додати їх до інших грибів при смаженні.

3. Салат з парасольок

Промити і відварити парасольки (і капелюшки і ніжки) як звичайні печериці.

Нарізати на квадратики і змішати з вареним яйцем, сиром і маринованими (солоними) огірками, заправити майонезом.

Можете вільно експериментувати з інгредієнтами салату! Для цього підходять всі рецепти салатів з печерицями.

4. Торт з парасольок

Якщо хочете здивувати гостей або домочадців, візьміть однакові за розміром капелюшки парасольок, умочіть в борошно (без яйця) і злегка підсмажте на олії. Складіть запашні капелюшки парасольок один на одного, чергуючи їх шаром підсмаженого лука і майонезу (за принципом печінкового торта). Зверху можна посипати сиром. Оригінальне блюдо (торт) з парасольок готово!

5. Грибний суп з парасольок

З парасольок можна зварити грибний суп, як і з печериць. Рецептів грибних супів багато – пробуйте будь. Шукайте за запитом «суп з шампіньйонів».

ЯК ЗАГОТОВИТИ ГРИБИ-ПАРАСОЛЬКИ НА ЗИМУ

Якщо ви зібрали дуже багато грибів-парасольок, то можна вступити з ними, як із звичайними печерицями: заморозити в морозилці або замаринувати. А можна висушити їх і подрібнити, щоб отримати смачну ароматну приправу для супів.

МОЖНА ЗАСОЛИТИ ГРИБИ ПАРАСОЛЬКИ?

Так, можна. Ось рецепт засолки парасольок:

Парасольки помити від піску, бруду, в емальованому посуді дно застелити листям хрону, посолити, покласти кілька шматочків розрізаного часнику, перець запашний горошком, гриби пластинками класти вгору, потім зверху посолити, ще часничок, перчик горошком, накрити листям хрону і так далі – шар за шаром. Зверху накрити тарілкою, на тарілку поставити гніт, наприклад, дволітрову банку з водою. І поставити на 2 тижні в прохолодне місце (льох, холодильник, балкон). Через два тижні можете насолоджуватися! Якщо вийдуть пересолені – можна промити під проточною водою до потрібної засолу, потім додати свіжовичавлений часник і залити запашним соняшниковою олією.