FAQ по грибам, частина 2 (продовження)

0
1

Продовження статті Які гриби можна збирати, а які ні

FAQ з грибів, частина 2

4. Як відрізнити сатанинський гриб (помилковий білий) від справжнього білого гриба?

У сатанинського гриба (як і у отруйного боровика рожево-золотистого) досить незвичайна зовнішність, тому відрізнити його буде не так вже й важко.

Сатанинський гриб за формою схожий на їстівні боровики: такий же щільний на вигляд, з товстою ніжкою і бархатистою капелюшком. Колір капелюшка буває білуватим, сіруватим, оливково-сірими, брудно-сірими, іноді жовто-сірим.

Так виглядає сатанинський гриб (boletus satanas)

Дізнатися сатанинський гриб можна по яскравому кольору ніжки (яка яскравіше, ніж капелюшок). Ніжка у сатанинського гриба пофарбована в яскравий жовтувато-червоний колір зверху, до середини набуває кармінно-червоний, а біля основи — буро-жовтий відтінок.

Трубчастий (губчатий) шар сатанинського гриба може бути жовтим, оранжевим, червоно-оливковою або червоно-бурим. Але завжди незвичайно яскравим, на відміну від білого гриба і боровика.

М’якоть сатанинського гриба на зрізі моментально синіє або рожевіє. На ніжці м’якоть має рожевий відтінок, що властиво білим грибам. У старих грибів м’якоть має неприємний запах, чого ніколи не буває у білого гриба – білий, польський і боровик завжди пахнуть привабливо)))

5. Гриб синіє! Отруйний він?

Деякі їстівні гриби, такі як моховики і польські (є різновидом моховиков), синіють на зрізі і під капелюшком. Моховики в кошику взагалі швидко набувають непривабливого вигляду, тому деякі обходять цей гриб стороною. Так що якщо гриб губчастий, але ніжка або спорова губка синіють при натисненні або зрізі – це чи польський, чи моховик.

Ось так непривабливо виглядають зібрані і посинілі моховики

Польські гриби (синіють під капелюшком)

Якщо гриб синіє не тільки на зрізі ніжки, а яскраво-синьої стає вся його м’якоть і на зрізі, і при натисканні перед вами так званий гриб-синяк. Синяк — рідкісний гриб, занесений в Червону Книгу СНД. Він їстівний, але збирати його не рекомендують саме за його рідкості. А ось польських і моховиков в наших лісах повно!

Гриб-синяк

6. Гриб рожевіє при варінні, їстівний він?

З губчастих грибів при варінні рожевіє козляк. Нічого страшного, це їстівний і досить смачний гриб. А ось брати гриб, який відразу рожевіє на зрізі, без варіння, не можна – швидше за все це або неїстівний жовчний, перцевий або отруйний сатанинський гриб.

7. Які ще гриби, крім неїстівних та отруйних, не можна брати?

Не беріть занадто старі трухляві або червиві гриби, особливо ті, на яких вже помітна гниль – темні точки, цвіль, ходи, прогризені черв’яками.

Запліснявілий гриб, такий гриб не можна брати ні в якому разі!

Уникайте запліснявілих грибів, а якщо запліснявіла тільки ніжка, а капелюшок цілком пружна — зрізайте її. Пружність гриба – показник його якості. Перезрілий або червиві гриб майже не буває пружним.

Також не відрізняються пружністю моховики і козляка, при смаженні вони можуть розвалюватися, тому їх відносять до грибів третього сорту. Якщо у вас в кошику і так багато хороших грибів — білих, польських, боровиков, не скупіться і не беріть моховики, козляка або пластинчасті гриби.

Намагайтеся уникати грибного асорті при варінні, адже час термічної обробки різних грибів – різне, варити різні гриби – губчасті і пластинчасті — в одній каструлі не можна.

Великий, але трухлявий

Ні в якому разі не можна брати ті гриби, в їстівності яких ви сумніваєтеся!

Обходьте стороною ті їстівні гриби, які ростуть в небезпечній близькості від отруйних особливо від блідої поганки. Спори блідої поганки можуть потрапити на хороший гриб і він стане отруйною. Бліді поганки мають властивість рости по колу (т. зв. «відьмин коло»). Не збирайте хороші гриби, що ростуть у такому колі!

Ти бач, сховався!

8. Їстівні свинушки?

Багато грибники досі збирають свинушки і вживають їх в їжу. До 1981 року цей гриб вважався умовно їстівним, але після сучасних досліджень свинушка віднесена до отруйних грибів з-за утримання небезпечного токсичного речовини – мускарину. Мускарин в процесі відварювання грибів не знищується і призводить до отруєнь. Крім мускарину, в свинушках виявлений антиген, що викликає утворення антитіл в крові, які призводять в результаті до хвороби крові і смерті. Всі ці шкідливі речовини, що містяться в свинушке, накопичуються в організмі людини поступово і не виводяться природним чином.

Свинушка тонка — отруйний гриб!

9. Від яких грибів можна померти?

У Європі відомо близько 5000 видів грибів. З них отруйних приблизно 150. Отруйні гриби поділяються на просто отруйні (здатні викликати отруєння різного ступеня) і смертельно отруйні (отруївшись такими грибами, можна померти).

Один з смертельно отруйних грибів — бліда поганка (Amanita phalloides). На жаль, вона досить часто зустрічається в Україні та Росії, і багато недосвідчені грибники плутають з їстівними грибами – парасольками, сироїжками, печерицями.

До смертельно отруйних грибів також належать деякі види мухоморів (до речі, найвідоміша поганка — мухомор червоний — отруйний, але не смертельно), говорушка білувата, деякі види паутинников, лепиота, рядки.

Найпоширеніші отруйні гриби України:

Можете також ознайомитися зі статтею Як відрізнити їстівні гриби від отруйних і перша допомога при отруєнні грибами

а також статтею Що потрібно знати про гриби – корисні посилання + визначники грибів

Також перегляньте: чи Можна отруїтися їстівними грибами?

ОСТАВЬТЕ ОТВЕТ

Please enter your comment!
Please enter your name here